29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

30.10.2021 732

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla okulumuzda tören düzenlendi.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Tuğçe Handan DUMAN ve öğrencilerimiz tarafından hazırlanan programda; günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan okul müdürümüz Harun AHISKA "Bu sene Cumhuriyetin ilanının 98. Yıl dönümünü. Bildiğiniz üzere 1. Dünya savaşından sonra Osmanlı Devleti, İtilaf Devletleri tarafından fiilen işgale başlanmıştı. Başta bu işgal olmak üzere manda ve himaye gibi yönetimler de dâhil bağımsızlık dışında hiç bir yönetim tarzını kabul etmeyen Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Kurtuluş Savaşını başlattılar. Bu savaşın daha başlangıcında Erzurum Kongresinde Mustafa Kemal Paşa, zaferden sonra hükümet şeklinin cumhuriyet olacağını söylemişti. Bunun ilk adımı olarak 23 Nisan 1920'de  "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Bu süreç saltanatın kaldrılması ile devam etti. 28 Ekim 1923 akşamında ise Mustafa Kemal Paşa, "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz." diyerek  29 Ekim 1923'de "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında TBMM'de alkışlarla cumhuriyet ilân edildi . Mustafa Kemal Atatürk, " Ey yükselen genç nesil cumhuriyeti biz kurduk. Bunu yaşatacak sizlersiniz" diyerek  Cumhuriyetin geleceğini gençlere emanet etmiştir. " dedi.

Konuşmasının sonunda "Milletimizin bin yıldır dünyanın üzerinde en çok mücadele yürütülen coğrafyasında yaşıyor olmasının bedelini canlarıyla ödeyen tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.  Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları ile tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla yad ediyorum" dedi.

Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun.